سماور زغالی تبریز
سماور زغالی
نوشیدن چای در سماور زغالی لذتی دارد که در نوشیدن چای در هیچ کدام از سماورهای دیگر نیست .چند تکه زغال را درون تنوره ی سماور میاندازیم تاگداخته شوند تا از همین طریق آب درون مخزن سماور به جوش بیاید و بعد میتوان یک چای خوش طعم را دم کرد .
موارد استفاده از سماور زغالی:
معمولا سماورهای کوچکتر در خانه ها و دفاتر مورد استفاده هستند و سماورهای بزرگتر در مکانهای عمومی مانند قهوه خانه ،قطارها و ... استفاده میشود .
استفاده کاربردی از این ظروف در حال حاضر در بین عموم مردم کم شده، ولی کاربرد این ظروف برای تزیین روز به روز در حال افزایش است ، زیرا هم ظاهری زیبا و هم سنتی دارند .
انواع مختلف سماور زغالی:
سماورهای ساخته شده ا از جنس نقره ، مس ، برنج و ...میباشند ، که به مرور زمان از قدیم تا بحال اشکال این ظروف تغییر یافته است .طیف رنگی برنج از قرمز ،زرد و سفید میباشد و همچنین حاصیت این فلز برای بدن قابل اهمیت است .
تاریخچه استفاده از سماور :
سماورهای اولیه تشکیل شده از مخزنی برای جوش آمدن آب بودند، که میان مخزن سماور زغالی لوله ای تعبیه شده بود برای روشن کردن زغال .
در ابتدا سماورها دارای ساختمانی بودند که عبارت از مخزنی برای جوش آوردن آب بود , اما میان مخزن سماورهای زغالی، تنوره یا لولههای عمودی برای روشن کردن زغال در آن تعبیه شده بود , در زمان های جدیدتر سماورهایی ساخته شدند با استفاده از سوخت گاز،نفت و برق کاربرد داشتند .
البته برخی را با تغییرات ، و تعبیه مخزن فیتیله ای در قسمت پایه ،به سماوری نفتی تغییر دادند .
بعدها سماورها شکلی دیگر گرفتند و تبدیل به سماورهای گازی و نفتی شدند ،و سماورهای نفتی کم کاربردتر شدند .
هم اکنون سماورها کاربردی تر شدند و بین مردم عمومیت بیشتر پیدا کردند هم در مکان های خصوصی و هم عمومی مورد استفاده قرار میگیرند .
سماور شکاری زغالی :
سماور شکاری دارای کتری قابل حمل بوده که مناسب برای استفاده در باغ ، پارک و ... میباشد .
سماور زغالی توسط هنرمندان ایرانی تولید شده و جنسی از برنج و مس دارند ،پوسیده نمیشوند و ضد زنگ میباشند و هم جنبه ی کاربردی- تزیینی دارند و هم با ارزش و نفیس هستند .
سماور عتیقه:
در سال های گذشته نگاه به وسایل قدیمی تغییر یافته ، وسایل قدیمی جنبه ی کاربردی تری پیدا کردند و برای آراستن منازل و دکور بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند .
در بیشتر کشورها وسایلی را که قدمتی بالای 100 سال را دارند عتیقه یا آنتیک مینامند .
اگر شما به دنبال عتیقه جات هستید پیشنهاد میشود که به همراه کارشناس متبحر در این زمینه برای شناسایی قدمت و شناسایی اصل بودن ظروف ، به مکان خرید مراجعه کنید ولی اگر صرفا بدنبال دکوراسیون و زیبایی ، و یا جهت خرید و فروش اجناس عتیقه هستید ،به قدیمی بودن و خارج بودن آن از رده تولید اکتفا کنید .
در مورد خرید وسایل قدیمی سایر کشورها، سعی کنید تا از قبل با بدست آوردن اطلاعات درباره جنس مورد نظر،از اینترنت یا جاهای دیگر ، ویژگی های جنس را شناسایی کنید تا در هنگام خرید جنسی دیگر یا ساخت کشور خودمان را به شما ندهند .
مثلا : ظاهر سماورهای روسی گردتر و متفاوت از دیگر سماور هاست ، علاوه بر آن ویژگی های زیاد دیگری نیز دارند که آنها را کاملا متفاوت میکند .
طبق آمار،در بازار 95 درصد از اجناس عتیقه ، تقلبی هستند . در نتیجه برای تشخیص ظروف عتیقه از اصل بودن آن توسط کارشناس باید اطمینان حاصل کرد .
برای تشخیص ظروف عتیقه راه های متفاوتی وجود دارد که قابل توجه میباشند ، امروزه کلاه برداران زیادی وجود دارند که برای قدیمی و عتیقه جلوه دادن ظرف ، ظروف را با مواد خاصی میپوشانند تا ظاهر جنس را قدیمی جلوه دهند.
سماورهای زغالی برنجی و ویژگی آلیاژ برنج :
- یکی از آلیاژهای مورد تایید طب سنتی ، آلیاژ برنج میباشد .
- از قدیم آلیاژ برنج مورد استفاده در کتری ، قوری و سماور بوده است .
- آلیاژ برنج تشکیل شده از رو ی و مس میباشد .
- آلیاژ روی ، به زینک مشهور است که در طب امروزی یکی از نیازهای ویژه بدن برگزیده است .
- کم بود زینک یا روی در بدن عامل پیدایش بیماری های گوارشی میباشد .
گفتنی است که قرص های زینک که به توسط پزشک تجویز میشوند شیمیایی بوده و دارای عوارض میباشند.
به همین خاطر توصیه میشود تا از ظروف و سماورهای برنجی برای جذب روی بدن ، نیز استفاده شود .
همانگونه که ذکر شد سماورهای برنجی علاوه بر تامین زینک (روی) مورد نیاز بدن ، مس مورد نیاز هم فراهم می آورد .
سماورهای برنجی در اشکال مختلفی موجود میباشند .
تمیز کردن سماورهای برنجی زغالی :
نکته :سماور برنجی خود را ،میتوان به روش زیر تمیز کنید
جوش شیرین ، ½ لیمو و روغن زیتون
ممکن است استفاده از این سماورها باعث شود که یک لایه سیاه روی سماور بوجود بیاید ، در این صورت سماور را تمیز نکنید زیرا همین لایه از ظروف آنیک حفاظت میکند ،ولی اگر خواستید تمیز کنید حتما با متخصص مشورت کنید .
راه تشخیص اصل بودن سماور برنجی:
با استفاده از آهنربا ،به این طریق که یک آهن ربا را به سماور برنجی نزدیک کنید ، اگر آهنربا به ظرف چسبید به این معناست که یا اصلا سماور برنج نیست یا فقط رویه ای از برنج دارد.
به این نکته توجه کنید که روش ساییدن را به هیچ وجه بر روس سماور برنجی انجام ندهید زیرا که لایه برنج بسیار نازک میباشد و از این طریق ازبین میرود .
درپایان پیشنهاد میشود برای خرید سماورهای اصل برنجی به فروشگاههای معتبر مراجعه شود .