روش نگهداری از ظروف مسی
در روز اول که ظرف مسی را از فروشگاه خریداری می شود برای اینکه این ظروف به خوبی ضدعفونی شود و از اکسید شدن زودهنگام آن جلوگیری شود باید مقداری شیر در این ظرف تازه خریداری شده جوشاند تا بخوبی ظرف مسی تمیز شود و شیر جوشیده شده دیگر مورد استفاده نیست. و توصیه می شود برای طبخ غذا از شعله پخش کن آن استفاده شود به این علت که ظرف مسی ، از عمر طولانی تر می شود و از اکسید نشدن زود هنگام آن جلوگیری می شود.
گروه آریالیدر به شما می گوید مواردی که می توانیم برای پاک کردن سطح بیرونی ظروف مسی بکار ببندیم به سه طریق راه حل می توانیم انجام دهیم .
اولین راه حل که می توانیم به آن اشاره کنیم استفاده از یک استکان آبلیمو که با پودر ظرفشویی در درون یک ظرف مخلوط میکنیم و روی سطح ظرف مسی میریزیم و با ابری نرم آشپزخانه شروع به تمیز کردن سطح بیرونی این ظرف می کنیم و چندی بعد مشاهده می شود که ظرف به خوبی تمیز شده است.
دومین راه حل که می توان به آن اشاره کرد مقداری رب تازه روی سطح بیرونی ظرف ریخته و مقدار زمانی را صبر میکنیم به طور مثال 15 دقیقه و بعد از زمان تعیین شده با ابری نرم آشپزخانه بصورتی روی سطح می کشیم که سطح به خوبی پاک شود و اثری از آن باقی نماند که در آخر با آب شرب ظرف رو مورد شستشو قرار می دهیم.
نکته ای که در اینجا مطرح می شود این است که در روش راه حل باید از نیروی بیشتری برای شستن استفاده کرد ولی بصورتی نباشد که ظرف دچار ساییدگی و خراشیدگی شود.
سومین راه حل استفاده از ماده جلاسنج می باشد که این ماده را مانند راه حل دوم روی سطح بیرونی ظرف ریخته و بعد از مدت زمان اندک با ابری نرم آشپزخانه شروع به تمیز کردن می کنیم .
برای تمیز کردن سطح داخلی ظروف مسی مخصوصا اگر مواد غذایی اسیدی طبخ شده باشد یا آب شرب شهری در این ظروف جوشانده شده باشد باید پودر ظرف شویی و کمی خاکستر باهم مخلوط کرده و روی ابری نرم ریخته و در نهایت در درون ظرف را با نیروی متناسب می کشیم تا ظرف تمیز شود ولی بصورتی نباشد که ظرف خش دار شود.
اگر با ظرف مسی برنج و شیرینی پخته شود و قرمزی در ظرف مشاهده شود مورد خاصی نیست ولی در غیر اینصورت برای پخت مواد غذایی دیگر حتما ظرف را توسط سفیدگران ظرف مسی قلع اندود شود.
در جایی که این ظروف را نگهداری می کنید اطمینان حاصل کنید که در جای خشک و مناسبی می باشد و هیچ وقت برای شستشوی این ظروف از ماشین ظرفشوئی استفاده نکنید و حتما در پخت و پز و استفاده از لوازم مسی مثل قاشق یا کفگیر فلزی استفاده نکنید و بهتر است بجای استفاده از لوازم فلزی از جنس چوب یا پلاستیک استفاده کنیم. تا قابلمه و یا دیگ خش دار نشود.
دیگر روش هایی که برای تمیز کردن این ظروف مطرح است اسفتاده از پماد جلادهنده ظروف فلزی و یا استفاده از سرکه سفید و کمی نمک و یا استفاده از سس کچاب و یا می توانیم با لیمو ترش که کمی نمک به آن پاشیده شده باشد بر روی ظرف مسی بکشیم تا بخوبی پاک شود و یا می توانیم از پیاز روی قسمت مورد نظر بکشیم و بعد از اندک زمانی آن را با ابری نرم آشپزخانه تمیز کنیم یا اینکه سطح مورد نظر را با صابون و آبجوش بشوئیم.
حتما باید در نظر داشت که زمانی که در ظروف مسی ، مس درون این ظرف نمایان شد یعنی قلع اندود آن از بین رفته و حتما باید مجددا آن را قلع اندود کرد که بشود از آن دوباره مورد استفاده قرارگیرد.
نکته ای که حائز اهمیت است برای پخت و پز غذاهای اسیدی در این ظروف مسی قلع اندود شده موردی ندارد ولی برای نگهداری توصیه می شود که غذاهای داخل این ظرف را خارج کنیم و در ظروف دیگر نگهداری کنیم .
بعد از هر بار شستشوی ظرف مسی به آرامی با پارچه نرم و خشک آن را پاک کنید . بدین وسیله لکه ای که در ظرف ایجاد نمی شود . و حتی برای شسشوی درون ظرف از اسفنج نرم استفاده کنید.
نحوه پخت و پز ظروف مسی
برای پخت و پز که از حررات ملایم استفاده شود .
ظرف های مسی که ضخیم هستند متناسب برای اجاق گازهای سرامیکی می باشد که در عین پختن غذا صدمه ای هم به ظرف وارد نمی شود .
برای براق شدن ظروف مسی می توانید از پولیش استفاده کنید و اگر پیاز را درون آب بیاندازید و یعد از اندک زمانی با قلم مو را درون آب بزنید و بر روی ظرف مسی بکشید یکشید این کار باعث می شود که ظرف مسی دچار زنگار نشود و حتی می شود برای ظروف مسی که فقظ برای تزئین است استفاده کنید .
برای استفاده از ظروف مسی که از پوشش داخلی استیل استفاده کرده باشد بعد از اینکه با صابون و آب داغ آن را مورد شستشو قرار دادید به خوبی خشک کنید و روی حررات ملایم می گذارید که تقریبا 3دقیقه به طول می انجامد و بعد از این مدت زمان ظرف مسی به خوبی حررات دیده و بعد کمی روغن در داخل ظرف بریزید و ظرف به خوبی تکان بدهید که روغن همه سطح ظرف را پوشش دهد و یک سطح نازک روغن تمام ظرف بپوشاند و بعد از مدت زمانی که روغن به خوبی حررات دید شروع به شوختن می کند و ظرف مسی را از روی حررات برمیداریم و روغن درون آن دیگر قابل استفاده نیست .
و در صورت انجام مراحل بالا ظرف را با آب و صابون شسته و خشک کرده و ظرف درون استیل می تواند برای طبخ غذا مورد استفاده قرار گیرد. برای روشی که بیان شد می توانید به مدت میانگین 2.5 ماه یکبار استفاده کنید .
برای خرید ظروف مسی که از استاندارد خوبی برخوردار باشد می توانیم به شهر زنجان و یا اصفهان که در امر ظروف مسی پیشرو هست مراجعه کنیم . و ظروف اصل مسی از رنگ قرمزی بصورت شفاف استفاده شده که این خصیصه بیانگر اصل بودن ظرف می باشد ولی اگر ظرف مسی به رنگ زرد و بصورت مات بود مشخص می شود که که ظرف مسی از ناخالصی بسیاری استفاده کرده و ظرف مسی مورد نظر تقلبی می باشد .