زری بافی اصفهان

زری بافی در اصفهان

در زمان حکومت صفویان خصوصا بعد از پایتخت شدن اصفهان بهترین  اساتید  در زمینه ی  زری بافی اصفهان  مشغول  به  فعالیت  شدند . استاد کاران  زری باف  درون  کارگاه های مجهز به  نام کارگاه  شاهی به آموزش زری بافی و تولید  پارچه های  زر زیبا  مشغول شدند .

قدمت صنعت زری بافی درایران

 به دوران پیش از اسلام باز می گردد ، اما در دوران صفویه زری بافی اصفهان توسعه پیدا کرد و تعداد زیادی از مردم  به تولید پارچه زری باف اشتغال داشتند. نمونه های عالی از زری بافی دوره صفویه موجود است .
جهت خرید آنلاین صنایع دستی اصفهان کلیک کنید .
با گذشت زمان و با ورود نخ و پارچه ی خارجی ؛ صنعت زری بافی رو به افول رفته بود . اما مجددا دردهه های اخیر توسط دولت احیا شد در نتیجه ی آن کارگاه مخفل بافی و کارگاه زری بافی مجهز در اداره ی هنرهای زیبای اصفهان پایه گذاری شد .
زری به پارچه ای می گویند که ساخته شده از زرین و طلایی است ، پس می توان گفت هنر زری بافی عبارت است ازبافت پارچه های زربفت ، پارچه ای که پود آن از طلاست . در هنر زری بافی  پارچه با نقش و نگار سنتی و تار و پودهایی از گلابتون و ابریشم با دستگاه سنتی زری بافی بافت می شود .
مواد اولیه در صنعت زری بافی  ابریشم طبیعی می باشد ٠ مراحل زری بافی عبارت است از نقشه بندی ، چله کشی ، گذراندن ابریشم از وردها و شانه ها . 
جهت آشنایی بیشتر با مراحل زری بافی کلیک کنید .

زری بافی اصفهان

دستگاه زرباف 

دستگاه زری بافی به سبک ساده و قدیمی و از ابزارآلات چوبی است . زری بافی سابقه طولانی و تاریخی دارد ٠ به نقل از پژوهشگران در دوران  هخامنشیان استفاده از پارچه های لطیف و لباسهای فاخر رواج پیدا کرده بود و در این دوره  پرده های الوان ایرانی که از نخ گلابتون بافته می شدند در دنیا شهرت داشتند . و رومی ها همه ساله  مبالغ قابل توجهی را  برای خرید زری های ایرانی خرج می کردند . 

پارچه زرباف

پارچه های زربفت بسیار زیبا در کلیساها و موزه های اروپا از دوران ساسانیان  موجود است ٠بعد از اسلام وخصوصا در دوره سلجوقیان  نقوش اسلامی و ساسانی تلفیق شدند و خط کوفی در کناره ی پارچه ها ترویج پیدا کرد .
در دوران مغول هنر زری بافی  به سمت نابودی رفت ، اما مجددا با روی کار آمدن تیموریان  این هنربه اوج رسید . در دوران صفویه و بعد از پایتخت شدن اصفهان ، زری بافی نیز مانند هنرهای دیگر مورد توجه جدی قرار گرفت . 
در این دوران بهترین استادان زرباف به شهراصفهان دعوت شدند٠ استادکارن زری باف در کارگاههای مجهزی  به تولید پارچه های زری باف و تربیت شاگردان مشغول شدند٠ بعد از مدت زمانی اندک کارگاه های زری بافی در اصفهان و شهرهای دیگر مثل یزد و کاشان گسترش پیدا کردند .

زری بافی در اصفهان

زری بافی چیست ؟

زری بافی اصفهان  در این دوره با طرح های متنوع و رنگ های گوناگون به بالاترین سطح خود رسید . نقوش زری بافی طرح های بسیار زیبایی از تصاویر پرندگان ، حیوانات ، درختان ، گل و گیاه ، گل و مرغ اسلیمی و ختائی بودند ؛ بافته ها با خط نسخ و نستعلیق تزئین می شدند  و در مقابر و اماکن مقدسه قرار می گرفتند .
پارچه های زربافت اصفهان در دوره ی  صفویه به سلاطین و رهبران و سفرا هدیه می شده و به کشورهای اروپایی نیز صادر می شده است  ، در این دوره صنایع دستی ایران از جمله زری بافی اصفهان خریداران و علاقه مندان  بسیاری بدست آورد٠
بعد از دوران صفویان به دلیل تقلیدهایی که ازغرب شد ، هنر زری بافی به سمت افول رفت . تا اینکه در سال 1309 کارگاه زری بافی با ریاست استاد حبیب الله طریقی و استاد طاهرزاده تاسیس شد . درحال حاضر در اصفهان کارگاه زری بافی میراث فرهنگی و همینطور کارگاه گلابتون سازی و زری بافی هنرهای زیبا در اصفهان به کار خود ادامه میدهند .

 

زربافی در اصفهان

 

 آموزش زری بافی

امروزه از اساتید هنر زری بافی نیز همانند هنر های دیگر ازجمله هنر قلمکاری جهت تدریس در دانشگاه استفاده می شود . واستادان صنعت زری بافی  تجربیات گرانبهای خود را به دانشجویان انتقال می دهند .
زری بافی از پرپیشینه ترین صنایع دستی ایران است که باعث افتخار هر ایرانی است . در نقوش برجسته ی شوش ، تخت جمشید و پاسارگارد می توان نقش هایی را در حاشیه ی لباسشان دید که نمایانگر این است که لباس پادشاهان و در باریان از پارچه زربفت بوده و همچنین در یقه ی لباس هایشان قطعه ی طلا به اشکال مختلفی مثل مرغ ، شیر ، گل پنج پر می دوختند.

 

پارچه زرباف

قرن هاست که پارچه های زری باف ایران برای کلیساها و دربارهای دنیا ، از توکیو تا لندن تولید می شود . پارچه زربافت ایرانی در موزه های بزرگ دنیا نگهداری می شود و نیاز است که ارزش بشتری برای این هنر قائل شویم .
در تاریخ 2000 ساله ی قدمت زری بافی ایران ، امروزه هنر زری بافی در بدترین شرایط خود قرار دارد . امروزه علاوه بر اینکه تعداد دستگاه های زر بافت در مقایسه با دوره های قبل بسیار کمتر شده است بلکه مورد بی مهری و عدم توجه نیز قرار گرفته است . در صورتیکه در دوره های قبل هنر زری بافی نیز همانند نگارگری ، سفال ، قلمکاری دارای ارزش بوده و به آن توجه می شده است .
 ازدلایل نابودی هنر زری بافی می توان به آکادمیک نبودن آموزش زری بافی ، دسترسی نداشتن به مواد اولیه مرغوب، عدم انتقال هنر اساتید، حجیم بودن دستگاه های نساجی، و عدم حمایت دولت از زری بافی است . 

زری بافی ایران

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

لطفا از از کاراکتر ها استفاده کنید.

لطفا با کاراکتر های مجاز تایپ کنید

لطفا عدد وارد کنید

درباره ما

صنایع دستی آریاگالری در زمینه {ظروف مسی،ظروف برنجی،انواع سماور ،سفره های قلمکاری و ظروف ملیله آب نقره} با بهترین کیفیت و قیمت و با آرزوی فراهم کردن «تجربه‌ی لذت‌بخش یک خرید اینترنتی صنایع دستی » فعالیت می‌کند.

برای مشاهده کامل نقشه کلیک کنید

نقشه آدرساصفهان-بلوار کشاورز-حدفاصل خیابان کشاورزی و ایرانخودرو2019

صنایع دستی

بوم شناسی شهر ها

کليه حقوق اين سايت متعلق به شرکت شادان گشت آریا ( آریا لیدر ) می‌باشد. Copyright © 2018 AriyaLeader.com

03137778500
صنایع دستی آریاگالری
09129356440