سفارش قلم زنی روی مس
یکی از گزینه های عالی برای زیبایی بخشیدن به دکوراسیون ، سفارش قلم زنی بر روی مس و استفاده از آن برای دکوراسیون است. جلوه خاصی که این هنر بر روی مس دارد هر ببینده ای ترغیب به تهیه و سفارش آن می شود.
روش انجام هنر قلم زنی
استاد قلم زن برای شروع کار خود از مدادی برای اجرای طرح روی فلز می کشد در ادامه درون و بیرون شی مورد نظر را با قیرآب شده می ریزد اینکار برای برای جلوگیری از شکسته نشدن و کج نشدن شی مورد نظر انجام می پذیرد و بعد از اینکه این قیر خشک شد ، با استفاده از چکش و قلم مورد نظر شروع به انجام دادن نقش خود بر روی ظرف خود میکند. بعضی از اساتید بجای قیر از گچ استفاده می کنند و جایگزین مناسبی برای کار خود می دانند و فایده آن علاوه برای اینکه از کج شدن ویا سوراخ شدن ظرف جلوگیری می کند برای مانع شدن از صدای چکش و قلم هم می گردد. قلم های که در این استادان دارند معمولا خودشان این قلم ها را می سازند و بدیهی است که هنرمندان قلم زنی چندین نمونه قلم برای اجرای هرچه بهتر شدن نقش روی شی مورد نظر دارند. از فلزاتی که بسیار برای قلم زنی استفاده می شود می توان به صفحه های مسی یا ظروف مسی و برنجی که بیشتر آنها از لعابی از جنس نقره در برگرفته است استفاده می شود.
تاریخچه قلم زنی
ایجاد تقش و نگاره بر روی فلزات مسی و دیگر فلزات از هنرهای محسوب میشود که از پیشینه ای بسیار زیادی برخوردار است. بیشترین فلزاتی که چکش قلم زنی با آن آشنا است می توانیم طلا و نقره و مس و برنج نام ببریم که این فلزات ، بهترین طرح ها رو هنرمندان می توانند با چکش و قلم خود آثاری را روی آن خلق کنند. کارشناسان به این مهم پی برده اند که از دوران هخامنشیان تا به امروز این هنر از قدمت چندین هزارساله دارد که شکوفایی این هنر را باید از آن دوران ساسانیان دانست ولی تجلی آن به دروه ی هخامنشیان برمیگردد. قلم هایی که از قدیم الایام تا به امروز از آن استفاده میشده است برای هرکدام از این قلم ها برای طرح خاص خود را پوشش میداده است. جام قلم زنی شده ای که از فلز طلا ساخته شده را به 1000سال قبل از میلاد است که نمونه ای هست که ثابت شود پیشینه این هنر که به تازگی در تپه حسنلو در ایران کشف شده بسیار قدیمی است و این شی تا به امروز بعنوان قدیمی ترین جام شناخته شده است.
از دوران سکاها تا به امروز طرح ها و قلمزنی های مختلفی در ایران به اجرا گذاشته است .کارشناسان براین عقیده هستند که سکاها که شاخه ای از آریایی ها هستند. در مورد چگونگی زیستن این قوم بر دو اعتقاد بنا شده که برخی به سکونت همیشگی این نژاد در شمال ایران در کنار دریای خزر باور دارند ولی بعضی از کارشناسان به مهاجرت سکاها از شمال فلات ایران به ایران اعتقاد دارند.
از این رو هنر قلم زنی که بسیار قدمت دارد و این پیشینه در ایران هم مستثنی نیست و همانظور که در بالا بیان شد نمونه ثابت شدن موضوع به جام کشف شده اشاره شده است. علاوه براین جام به جام های کشف شده زرین مارلیک که در تپه ای به همین نام پیدا شده است اشاره کنیم که به مانند جام حسنلو ، از طلاو قلمزنی منحصربفرد استفاده شده است. هنر قلمزنی را بر روی این جام با قلم و چکش صورت گرفته است .
با قدمت بودن این جام ها را نمی توان انکار کرد ولی به دلیل از جنس طلا بودن این جام ها، اکسید شدن آن بسیار کم رخ داده است و بدیهی است که فلز طلا بسیارکم با وجود گذشت سالیان سال عمل شیمایی ترکیب شدن در آن رخ می دهد و به همین علت است که میزان قدمت آن را نمی توان بدرستی تشخیص داد. شک و شبهه ای هم به میان می آید که ممکن است خیلی از اشیایی که تا به امروز کشف شده اند و در موزه ها از آن نگهداری می شود ممکن است جنس اصل نباشد و فرضیه تقلبی بودن هم دور از ذهن نیست که نادرست باشد.
در دوران هخامنشیان که با به قدرت رسیدن پارس ها شکل گرفت امر قلمزنی بر روی ظروف طلا رواج پیدا کرد ولی قبل از آن دوران سکاها و مادها هم هنر قلم زنی وجود داشته است. اساتید قلمزنی در دوران هخامنشیان بر روی لوح هایی که به اسم مفروغی مشهور بوده اند اسناد بسیار مهم را بر روی این لوح ها نگاره میکردند اکثر موضوعیت این لوح ها و کتیبه ها در مورد چگونگی فتح شدن سرزمین یا ساخته شدن شهرها بوده اند و در کنار این متون، نقش پادشاه زمان را بر روی لوح قلمزنی میکردند.
پیشینه هنرهای مربوط به فلزکاری، به هزارههای پیش از میلاد میرسد. برای مثال یکی از قدیمیترین اشیای قلم زنی که در ایران کشف شده است مربوط به هزار سال پیش از میلاد بوده و در تپه حسنلو کشف شده است. این جام قلم زنی شده، از جنس طلا میباشد.
سبک های قلم زنی
شهرهای اصفهان و شیراز و تبریز هرکدام روشی برای قلم زنی خود دارند که شهر شیراز در این امر از قدیمی ترین شهر برای سبک قلم زنی بشمار می رود. نقش و نگار شهر شیراز استفاده از طرح گل مرغ و تخت جمشید است که زمینه فلزی از جنس نقره می باشد . در نمونه دیگر این سبک های دیگر ، به صورت فرورفتگی کم نسبت به دیگر نمونه ها است که با حرکت مچ دست این نگاره ها شکل می گیرد که این روش قلم زنی شهر تبریز است. طرح برجسته بودن طرح و قلم زنی ریز را باید از آن شهر اصفهان دانست که در این شهر اساتید برای برجسته سازی طرح خود و ایجاد فرورفتگی که ایجاد می کنند براحتی قابل تشخیص است که سه بعدی بودن آن بسیار ملموس می باشد.
برای نمونه کارهای این اساتید اصفهانی می توانیم به ضریح امامان که به دست این هنرمندان ساخته شده اند اشاره کنیم که با استفاده از برجسته سازی طرح و فرورفته شدن ، این ضریح ها را ساخته اند.
اساتید برای زیبایی هرچه بهتر شدن هنر خود از زغال استفاده میکنند و نحوه استفاده از زغال به این صورت است که پودر زغال را بر روی شیار ایجاد شده ریخته می شود و برای فرورفتگی هایی که ایجاد شده و بیشتر نمایان شدن این فرورفتگی ، روی این ظرف را با روغن جلادهنده مشکی زده می شود تا این هنر هرچه زیباتر جلوه دهد.