خواص مس
ظرف پخت غذا از آن دسته از وسایلی است که مدام با آن سروکار داریم.
در طول دهه های گذشته،انسان توانست انواع مختلفی از ظروف را از مواد مختلف تولید کند،برخی از ظروف غذا وجود دارند که واقعا برای سلامتی بدن مفید هستند ولی برخی از مواد و متریال ها حاوی مواد شیمیایی سمی، جیوه و سایر عناصر مضر برای بدن مضر هستند .
حتما تا به حال چیزهای زیادی درباره خواص نوشیدن آب در ظرف مسی شنیده اید. مس خواص ضد میکروبی زیادی دارد. اخیرا آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحدهی امریکا مس را به عنوان تنها متریال سطح سخت ثبت کردهاست که باکتریهای مضر برای سلامت انسان را از بین میبرد. قلع (به فارسی «اَرزيز») عنصری است شیمیایی . این فلز نقرهای رنگ خاصیت چکش خواری خوبی دارد و به سادگی اکسید نمیشود و در برابر خوردگی مقاوم است. قلع در بسیاری از آلیاژها مورد استفاده قرار میگیرد. مقاومت خوب این فلز نسبت به زنگزدگی و فرسایش باعث شده تا از آن به عنوان روکشی برای فلزات دیگر برای جلوگیری از زنگزدگی استفاده شود، از جمله قلعاندود کردن ظروف مسی و به خاطر جلوگیری از زنگ زدن مس و ورود اکسید سمی مس در غذا از قدیم الایام رواج داشتهاست.
جدار داخلی ظرف، قسمت های خورده شده را پاک میکنند و مقداری شن نرم با مقداری کاه (کمل) داخل ظرف ریخته و ظرف را برای قلع اندود کردن تمیز می کنند.بوسیله حرارت دادن به وسایل مسی دستگاه دمنده ای روی زمین نصب می کردند و با چرخاندن دسته آن(مثل چرخ خیاطی) باد را به روبرو هدایت میکند ظروف خیس راخشک و گرم و آماده می کنند و مقداری قلع و نشادر را با پنبه به جداره داخلی ظرف می کشند که بوی جالب و خوشایندی از آن متصاعد می شد و ظرفی که انگار تازه از مغازه آمده بود؛ سفید و نقره ای چشم نواز.
فواید مس برای سلامتی شامل رشد مناسب بدن، استفاده کارآمد و موثر از آهن، واکنشهای مناسب آنزیمی و نیز بهبود سلامت بافتهای همبند، مو و چشم است همچنین برای جلوگیری از پیری زودرس و تولید انرژی بسیار مهم است. علاوه بر این موارد، ریتم قلبی منظم، غده تیروئید تنظیم شده، کاهش نشانههای مرتبط با التهاب مفاصل، درمان سریع زخم، افزایش تشکیل گلبولهای قرمز خون و کاهش کلسترول سایر مزایای مس برای سلامتی است.
خواص نوشیدن آب در ظروف مسی
مس باعث درمان پوست اسیب دیده و خشک میشود،باعث تولید ملانین در بدن می شود که باعث رشد سریع مو میشود.
همچنین مس باعث سلامت قلبی عروقی میشود،مقدار کمی از مس، می تواند انسداد شریانها را از بین ببرد.
مس باعث تحریک تولید میلین میشود که عملکرد مغز را سرعت میبخشد.
مس حاوی آنتیاکسیدانهای بسیار و مواد ضد رادیکالی فراوان است در نتیجه، به کند سازی روند پیری پوست کمک می کند
.همچنین مس به عنوان یک عامل ضد باکتری عمل میکند ،در نتیجه به طرزموثری باکتری ها مخصوصا اشتریا کلی را نابود می کند.
باعث عملکرد بهتر کبد و طحال میشود.
باعث بهبود ارتروز میشود و سرعت عملکرد مغز را افزایش میدهد.
نوشیدن آب در ظروف مسی دستگاه گوارش را تقویت میکند در نتیجه سیستم پردازش غذا در بدن بهتر صورت میگیرد و به بهبود کاهش وزن کمک میکند.
همچنین نوشیذن آب در ظروف مسی به پیشگیری از سرطان کمک میکند چون به عنوان یک عامل ضد رادیکال عمل میکند.
مس برای تسریع التیام زخم ها فوق االعاده است مخصوصا زخم های داخلی از جمله زخم معده،زخم روده و ...
علت ابتلا به تیروئید کمبود مس است پس بهتر است از ظروف مسی استفاده شود.
مس همچنین ازکم خونی جلوگیری میکند.
مس به بازسازی گلبول های سفید کمک میکند درنتیجه به ایمنی بدن کمک میکند.
در درمان بیماری های التهابی مانند ارتریت و درد مفاصل مفید است .
با نوشیدن اب در ظروف مسی میتوان به پیشگیری ار تششنج کمک کرد.
فواید ظروف آشپزی مسی
قابلمه ها و تابه های مسی نه تنها زیبا هستند بلکه انتقال دهنده خوب گرما هستند و برای پخت و پز فوق العاده هستند، قابلمه ها و ظروف مسی معمولا با قلع پوشانده میشوند،پس دیگر نیازی به نگرانی درمورد مسمومیت نیست.
علائم کمبود مس در بدن
رنگ پریدگی، زخم ، بی حالی،ریزش مو،بی اشتهایی،اسهال و... است.
منابع مهم مس
جگر،حبوبات،غذاهای دریایی،ارد سویا،سبوس گندم،بادام، آووکادو، جو، سیر، آجیل ها، جوی دو سر، چغندر و عدس همچنین صدف غنی ترین ماده در طبیعت است.
فواید سفیدکردن ظروف مسی باقلع
قلع فلزی است نقرهای رنگ خاصیت چکش خواری خوبی دارد و به راحتی اکسید نمیشود و در برابر خوردگی مقاوم است. در بسیاری از آلیاژها مورد استفاده قرار میگیرد. مقاومت خوب این فلز در برابر زنگزدگی و فرسایش باعث شده تا از آن برای روکش فلزات دیگر برای جلوگیری از زنگزدگی استفاده شود، از جمله میتوان قلعاندود کردن ظروف مسی را نام برد که به خاطر جلوگیری از زنگ زدن مس و ورود اکسید سمی مس در غذا از قدیم الایام رواج داشتهاست.
تشخیص ظروف مسی اصل
راحت ترین راه برای اینکار این است که این موضوع را به متخصص های این کار واگذار کنید، یعنی مسگران قدیمی.
نخستین راه برای تشخیص ظرف مسی اصل این است که رنگ بدنه ی آن را بررسی کنید، ظروف مسی اصل به رنگ سرخ و درخشان هستند که این موضوع به ما با کیفیت بودن این ظروف را نشان می دهد. ولی ظروف تقلبی از ترکیب مس با برنج ساخته می شوند و به همین دلیل رنگ آنها زرد است و درخششی نیز ندارند.
روش دیگر در تشخیص ظروف مسی اصل دقت و ظرافتی است که در طرح های بدنه آن بکار رفته است.