راه کارهایی برای استفاده صحیح از ظروف مسی
اگر اولین بار از ظروف مسی استفاده میکنید بهتر است نکات و روش صحیح آن را بدانید.
اکثر مردم فکر میکنند که ظروف مسی نیاز به فرآیند آماده سازی ندارند و مخصوص تابه های چُدنی است اما این تصور اشتباه است و طرف مسی قبل از استفاده باید آماده گردند و نحوه آماده سازی ظروف مسی با توجه به رو کش های داخلی آنها در مدل های مختلف متفاوت باشند. دستعورالعمل آماده سازی آنها متفاوت است.
دستورالعمل هایی در روز اول استفاده از مس را باید در نظر بگیریم:
برای ضدعفونی و جلوگیری از سیاه شدن ظروف مسی باید در روز اول استفاده از ظروف مسی در داخل این ظرف یک یا دو لیوان شیر بجوشانید ، شیر باعث میشود ظرفتان ضدعفونی کند و ازسیاه شدن زود هنگام ظرف جلوگیری کند.
روش هایی برای تشخیص مس اصل
1-رنگ مس
از رنگ مس میتوان مس اصل و تقلبی را تشخصیص داد. اگر مس دارای جلاو شفافیت باشد یعنی این مس اصل است و اگر رنگ مس مات و کدر بود این مس تقلبی است.
2-تست با آهنربا
در مس های تقلبی از آهن به جای مس به کار می برند و می توان با یک اهنربا مس تقلبی را شناخت آهنربا کنار ظرف مسی ببرید اگر جذب شد یعنی آهن است ولی در صورتیکه آهنربا را در کنار ظرف مسی گذاشتید و جذب اهنربا نشد یعنی مس اصل است.
زنان باردار در حین بارداری استفاده از ظروف مسی بلامانع است ولی نکاتی که باید توجه کنید برای پخت و پز روکش قلع داخل ظروف مسی باید سالم باشد در صورتیکه این روکش قلع از بین رفته باشد باید به سفید کاری مراجعه کنید.( مس دارای یک ماده معدنی مورد نیاز انسان است و بدون ماده شیمیایی است ولی ظروف تفلون ماده شیمیایی به کار رفته است و برای سلامتی انسان مضر است و این ماده شیمیایی وارد غذا میشود.)
فواید ظروف مسی
در ظروف مس یک ماده معدنی به کار رفته است که برای سلامتی انسان مفید است مس وآهن برای تشکیل گلبول های قرمز کمک میکند. مس فواید بسیاری دارد کمک می کند سیتم بدنی و استخوان های انسان سالم بمانند. بیشتر مردم با خوردن بعضی از مواد غذایی مثل سیب زمینی ،میوه های خشک و... در رژیم روزانه خود مس مورد نیاز خود را دریافت میکند.
نوشیدن آب در ظروف مسی نیز فوایدهایی را با خود همراه دارد:
مس برای سلامت پوست مفید است.مس باعث میشود که پوست آسیب دیده و خشک را درمان کند. مس باعث میشود در بدن انسان ملانین تولید شود و ملانین باعث میشود مو سریعتر رشد کند و سلامت مو را
بازگزداند و ملانین تولید شده افزایش سرعت عملکرد مغز را بالا میبرد. فواید دیگر مس ، با مقدار کمی از مس میتواند ازمسدود شدن شریان های و ایجاد پلاک هایی که باعث میشود رگ های خونی را مسدود کند
جلوگیری میکند.
نکاتی را که درهنگام استفاده از ظرف مسی باید نظر بگیریم
ظروف مسی همانطور که مفید است مضر هم است ، مقدار کمی از مس برای بدن انسان مفید است اگر مس بیش اندازه وارد بدن شما شود در کبد رسوب میکند و باعث مسمومت شما می گردد و اگر مس در بدن شما جمع شده باشد باعث علائمی مانند تهوع و سردرد میشود. ظروف مسی باید لعاب داشته باشد ظروف قدیمی بدون لعاب توصیه نمیشود زیرا مس وارد غذا میشود و جذب کلسیم و آهن را مختل میکند و پخت غذا در ظروف قدیمی مضر است.
ظروف مسی را با یک لایه از فلز دیگر مثل قلع و فولادزنگ و نیکل میپوشانند تا از ورود مستقیم مس به غذا جلوگیری شود این لایه در هنگام پخت و پز مقدار بسیار کمی وارد غذا میشود پس باید از ظروف که با این لایه ها پوشش نداده دوری کنیم .
نکته دیگری که باید در نظر بگیریم در هنگام استفاده از این ظروف باید مراقب باشیم ظروف قلع اندود با یک خراش کوچک قلع آنها از بین می رود و وقتی این قطع از بین رود باعث ترکیب مس با غذا شما میشود.
روشهای تمیز کردن ظروف مسی
1-با احتیاط رفتار کنید
برای افزایش طول عمر این نوع ظروف بهتر است از شستشوی ملایم استفاده کنید به این صورت که بعد ازهر بار مصرف کردن در ظروف مسی با یک اسفنج نرم و صابون ظرفشویی و آب ولرم بشویید این روش بهترین
روش برای شستن قابلمه ها و ماهی تابه مسی است به هیچ عنوان ظروف مسی را در داخل ماشین ظرفشویی قرار ندهید و یا از مواد شوینده قوی مثل وایتکس استفاده نکنید
2-ظروف مسی را برق بیندازید
بعد از مدتی این ظروف دچار لکه های سیاه رنگی روی دیواره بیرونی آن می شوند برای پاک کردن آنها ازساییدن خودداری نمایید . با ترکیب کردن آبلیمو و سرکه یا جوش شیرین ماده ای به شکل خمیری تولید کنید و با
یک اسفنج نرم آنها را درخشان کنید از نمک برای شستشو استفاده نکنید چون به مرور باعث کدر شدن ظروفتان می شود
3-ظروف مسی خالی را روی حرارت قرار ندهید
ظروف مسی را با ظروف فلزی دیگری فرق دارند و نباید بدون روغن ، آب و یا غذا روی حرارت قرار گیرند چون عمر ظروف کاهش یافته و باعث می شود بافت ظروف مسی ضعیف شود
قسمت داخلی ظروف مسی (قلع داخلی)
در سطح داخلی بدلیل وجود قلع بعد از استفاده از این ظروف خصوصا غذاهای ترش مزه لکه های سیاه رنگی دیده می شود که این دلیل خاصیت ویژه فلز قلع و کلر آب بوده و جای نگرانی برای سلامت مصرف کننده
وجود ندارد و برای از بین بردن و تمیز کردن نسبی لکه ها سطح داخلی را با خاکستر و پودر ظرفشویی با اسکایج نرم بشویید و از هر گونه سیم ظرفشویی خودداری کنید در صورت ظاهر شدن رنگ قرمز بر سطح
داخلی ظروف مسی پخت هر گونه شیرینی و برنج مانعی ندارد و تنها از پختن غذا های ترش خودداری کنید و یا اینکه نسبت به قلع اندود کردن آنها اقدام کنید در زمینه تولید این نوع ظروف متاسفانه افراد سودجو
هستند که بجای استفاده از قلع از سرب یا درصدی از آن استفاده می کنند که بسیار مضر است