انواع سبک های قلم زنی

انواع سبک های قلم زنی

از انواع سبک های قلم زنی می توانیم به سبک برجسته کاری اشاره کنیم که در این سبک قلم زنی ابتدا برای شروع  اول زیر کار را قیرمیزنیم و  سپس نقش را روی کار بصورت کاربن انجام می دهیم و با لوازمی مثل قلم به اسم نیم بر نقش را برجسته می کنیم بعد از برجسته کردن نقش ، قیر را از زیر کار بیرون می آوریم و سپس روی سطح کار شده اصطلاحا قیر اندود می کنیم و بعد با قوشه که نوعی قلم می باشد ظرف را به خوبی تثبیت می کنیم البته می توانیم به جز قوشه از کف رو یا کف تخت یا امثال اینها کار را پیش ببریم. و در ادامه خط های به اصطلاح نیم بر شده در زیر کار نقشه هایی برای انجام خوب قلم زنی برجسته هستند . بعد از انجام محکم و دقیق تثبیت طرح انجام شد  بار دیگر قیر را از جایی که برداشتیم دوباره به همان جا منتقل می کنیم و در ادامه کار قسمت روی طرح را روسازی کار انجام می دهیم.

برجسته کاری

در سبکی که به مانند سبک برجسته کاری هست با اندک تفاوت سبک نیم برجسته کاری که در این سبک قلم زنی بجای بکار بردن قلم هایی مربوط به برجسته کاری از قلم بسیار معمولی استفاده می کنیم و بجای زیر کار ثبیت شود از قسمت روبرو به قدری زمینه روی آن کار می شود که سطحی که روی آن داشتیم کار انجام می دادیم بخوبی پیدا شود و طرح ما برجسته شود .

 برجسته کاری

سبک ریز قلم زنی این سبک بدین گونه می باشد که بعد از اینکه قیر نقش بسته شده بعد مرحله ای هست که با قلم نیم بر شروع به زمینه سازی می کنیم که در اینجا طرح ما برجسته نمی شود  و از نقش های مثل گل ، مرغ اسلیمی و غیره استفاده می کنیم.

 ریزقلم زنی

در سبک حکاکی با تفاوتی که با طرح های دیگر قلم زنی دارد بجای اینکه مانند سبک های دیگر از چند قلم بکار ببریم از 1قلم بکار میبریم و همین یگانه قلم را بعنوان قلم حکاکی در نظر می گیریم و شروع بکار می کنیم قلمی که در سبک قلم زنی حکاکی بکار میبریم قلمی به اصطلاح قلم تیزی گوشت فلز است.

 

 حکاکی کردن

درسبک مشبک کاری که شبیه بسیار زیادی به سبک  برجسته کاری یا ریز قلم زنی می باشد ولی در آن سبک ها زمینه را بعد از اتمام کار از سطح فلز کار شده جدا می کنیم در آن سبک ها همانطور که متوجه شدین زمینه طرح خوابیده می شود ولی در این سبک مشبک کاری کلا زمینه جدا می شود. که در طرح های مشبک کاری می توانیم به تولید فانوس مخصوصا در زمان قدیم اشاره کنیم.  در این سبک مشبک کاری محصولات از جنس فلز هستند که در مدت زمان صد سال اخیر در ایران قدمت دارد که از جنس مس می باشد که این محصولات برای استفاده روزانه است و زیبایی خاصی در آن بکار برده نشده اند و هسته قشنگی طرح همان شکل کلی می باشد منتها در ظرف های از جنس مس هستند زیبایی بیشتری در آن بکار برده شده است که اساتید قلم زنی و  یا کنده کار ، ثبیت کننده کار که برجسته کار به آن گویند  برای زیبایی طرح از فلز مس استفاده می کنند در سبک مشبک کاری مجصولاتی که با آن می شود تولید کرد مثل آباژور که از نقش های زیادی در آن به کار رفته باشد که از جنس برنج یا مس هستند یا محصولی مانند گلدان و...

قلم زنی

هسته موادی که با آن این محصولات ساخته می شود از مس یا برنج یا از هر 2 استفاده می شود.در ساخت محصولات با استفاده از ابزار اگر بخواهیم تقسیم بندی کنیم از دو مرحله کلی می توانیم نام ببریم که مرحله نخست استفاده از چکش یا سندان و دستگاه خم کننده و کوره برقی و فرچه است و در مرحله بعد استفاده از قلم های گوناگون از جنس آهن و پرگار و دستگاه قیرآب کنی و چکش است. برای خرید ظروف قلم  زنی کلیک کنید

 اصغهان

شهر اصفهان شهری پیشرو در این عرصه قلم زنی در ایران است و مرکزهای صنایع دستی که در شهر اصفهان موجود است از جنس فلز های مس و برنج در که استفاده می کنند تعدد بشتری  در این شهر است و کسانی که در این عرصه مشغول هستند بیشتر از سبک های دیگر است.

 قلم زنی نقره

در سبک قلمزنی نقره که برای تهیه و تولید نقره و قلم زنی در روی سطح آن به زمان های بسیار قدیم در ایران رونق داشت و امروزه در پایتخت و شهر شیراز و اصفهان اساتیدی در این زمینه وجود دارند به منحصربه فرد بودن این سبک نقره در شیراز  به مانند قدیم رونق زیادی ندارد و اساتیدی که در این زمینه کار می کنند روز به روز کمتر می شوند و کارگاه هایی که در این زمینه کار میکنند شروع کارشان بدین صورت است که نقشی که می خواهند استفاده کنند بصورت ذهنی است و از راهنما یا الگوی استفاده نمی کنند و با استفاده از ابزار چکش و قلم مخصوص خود شروع بکار قلم زنی می کنند.

قلم زنی

در  شهر اصفهان  این سبک قلمزنی نقره هم مانند دیگر شهرهای ایران که در این زمینه نسبت به شهرهای دیگر ایران تعداد بسیار زیاد تری صنعتگر دارد و قدمت این هنر در این شهر هم بسیار زیاد است و هنوز در این شهر صنایع دستی از رونق برخوردار است .

تبریز

قدمت صنایع دستی در شهر تبریز بسیار زیاد است مخصوصا صنعت قلم زنی نقره اما امروزه دیگر در این شهر مانند سابق رواج ندارد که عوامل گوناگونی در این امر دخیل است که علت اصلی آن کاهش چشمگیر اساتید در این حوزه و بهای دستمزد این اساتید بالاست و از همه مهم تر مواد اولیه آن که نقره است گران است.

مشبک کاری

برای ساخت  محصول قلم زنی نقره که اگر بخواهیم تقسیم بندی کلی صورت بدهیم در دو مرحله بصورت جداگانه انجام می پذیرد که مرحله نخست آن در محل کارگاه ساخت انجام می پذیرد و مرحله بعد در کارگاه قلمزنی رخ می دهد

قلمزنی نقره

محصولاتی که قلم زنی نقره شده اند هسته تشکیل دهنده مواد آن نقره هشتادوچهار عیار که بصورت ورقی و یا سکه ای یا هم بصورت شی های که از قدمت برخوردار هستند روی آن کار قلمزنی انجام می پذیرد. که برای انجام این امر اولین قدمی که برداشته می شود نقره را آب می کنند و بصورت شمش تبدیل می کنند . و شمش را بصورت ورقه ای در آورند بعد با قیچی مخصوص خود به سایز هایی که مورد نیاز است بریده و در انتها لحیم می شود و با استفاده از چکش خود به شمایلی که با آن می خواهند کار کنند تبدیل می کنند شی که تولید می شود تبدیل به محصولاتی نظیر سرویس چای خوری وقندان  کاسه نقره ای و گلدن نقره ای  ، قاب عکس و شمعدان و جعبه و غیره می شود.

در مرحله دوم که در بالا ذکر شد محصولات ساخنه شده به محل کارگاه قلمزنی برده می شود در این کارگاه برای شروع کار خودشان باز هم بصورت ذهنی و فاقد بودن الگوی برای انجام کار ، روی محصول شروع به کار قلم زنی انجام می دهند و ابزار کار این امر چکش و قلم آهنی است که در هر دو مرحله ساخت این قلم ها به دست  خود هنرمندان این عرصه است و سپس برای صاف کردن سطوح کار ، صیغل انجام می پذیرد و در آخر دوباره این محصول تولید شده به کارگاه اولیه برمیگردانند و بعد از این مرحله ، به فروشگاه برده می شود برای فروش محصول تولید شده و از ابزاری که در این مراحل استفاده می کند می توان به انواع سوهان و مته و اره ی کمانی و قیچی های گوناگون و سندان و پرگار و میز چوبی و انواع گیره و چرخ پرداخت اشاره کرد .

.

 

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

لطفا از از کاراکتر ها استفاده کنید.

لطفا با کاراکتر های مجاز تایپ کنید

لطفا عدد وارد کنید

درباره ما

صنایع دستی آریاگالری در زمینه {ظروف مسی،ظروف برنجی،انواع سماور ،سفره های قلمکاری و ظروف ملیله آب نقره} با بهترین کیفیت و قیمت و با آرزوی فراهم کردن «تجربه‌ی لذت‌بخش یک خرید اینترنتی صنایع دستی » فعالیت می‌کند.

برای مشاهده کامل نقشه کلیک کنید

نقشه آدرساصفهان-بلوار کشاورز-حدفاصل خیابان کشاورزی و ایرانخودرو2019

صنایع دستی

بوم شناسی شهر ها

کليه حقوق اين سايت متعلق به شرکت شادان گشت آریا ( آریا لیدر ) می‌باشد. Copyright © 2018 AriyaLeader.com

03137778500
صنایع دستی آریاگالری
09129356440