سوغات استان یزد
سوغات یزد چیست ؟
شهر یزدبه عنوان یکی ازنواحی باستانی وتاریخی مهم کشور قدمتی طولانی در زمینه تولید شیرینی و کارگاه های تولید آن دارد.حاج خلیفه رهبرازدیربازبرندی برای اصیل ترین شیرینی های یزدمی باشد.ازمعروفترین شیرینی های یزدمی توان باقلوا یزد،پشمک یزد، قطاب یزد، حلوا ارده یزد،لوز ترحیمی، کیک یزدی، کیک تختهای، حاجی بادام، نان برنجیِ، نان پنجرهای (منقا)، نقل یزدی، آبنبات مغزی، سوهان آردی، سوهان خانی، نان نارگیلی و باقلوا شامی رانام برد.
نام شیرینی های یزدی:
قطاب یزد
یکی از مشهورترین و محبوبترین شیرینی های سنتی استان یزد قطاب است ،که طعم لذیذ وشیرینی آن فوق العاده است. این شیرینی به دوشکل عسلی وسنتی یزدی تهیه میشود. قطاب یزدی دوقسمت است یک بخش آن به اسم لایه ی خارجی وبخش دیگر مغزداخلی است. لایه ی خارجی که باروغن فراوان سرخ شده است نان است وموادتشکیل دهنده ی آن شیر ،ماست ،آرد گندم و زردهی تخممرغ است.
این لایه بعدازسرخ شدن درون پودرقندغلطانده میشود.مغز داخلی هم از مخلوط پودرقند ،پودر بادام و هل تهیه میشود. تفاوت قطاب عسلی با قطاب یزدی درنوع شیرین کننده ی آن است به این صورت که برای تهیه ی قطاب عسلی ازعسل به جای پودر قند استفاده میشود.

کیک یزدی
یکی دیگر از شیرینی های مشهور که درشهریزدطبخ می شوند ، کیک یزدی نام دارد که امروزه طرفداران زیادی درسراسرکشورمان دارد. این نوع شیرینی معطر و خوشمزه دربسیاری ازنقاط کشور علاوه بر این استان تاریخی، تهیه و طبخ میشود. این نوع شیرینی در مراسمهای مذهبی و پذیرایی از میهمانان، بیشتر از سایر محفلها مورد استفاده قرار میگیرد. موادموردنیاز برای طبخ کیک یزدی ماست ، آرد، وانیل، نمک میوه، تخممرغ، جوش شیرین و پودر شکراست. طبخ این نوع کیک ساده است ومیتوان درمنزل آن راتهیه کرد.

باقلوا یزد
باقلوا نوعی شیرینی سنتی ومحبوب ایرانی است که در برخی استانها چون استان قزوین به عنوان شیرینی بومی تهیه و طبخ میشود. مردم استان یزد نیز این شیرینی رابه گونه ای دیگرازقبیل لوزبادام، لوز پسته ، لوز نارگیلی، لوز مخلوط دورنگ و لوز ترحیمی خود تهیه و طبخ میکنند که به باقلوای یزدی شهرت دارد.
خوراکی مطبوع، لذیذ ودوستداشتنی که با صرف هنروسلیقه وصبرتوسط هنرمندان آشپزی بوسیله ی روغن ،زردهی تخممرغ، بکینگپودر، کره، نمک، گلاب، آردسفید، شکر، آب، پودر پسته، پودر بادام، هل و پودر قندتهیه میشود.

نقل یزدی
در کنار تنوع زیاد شیرینیهای سنتی موجود در استان یزد، نقل یزدی طرفداران خاص خود را در سراسر ایران دارد. مردم هنرمند استان یزد برای طبخ این نوع خوراکی ازترکیب موادی مانندشکر، آب، و تارتاراستفاده می کنند. دربرخی ازموارد از پودر هل، بادام، پسته و سایر تنقلات دلخواه به عنوان مغزاستفاده می برند.
پشمک یزد
پشمک نوعی ازتنقلات محبوب است که ازآرد ،روغن وشکرتهیه می شود. تولید پشمک بیشتر متکی به نیروی انسانی حرفه ای وآموزش دیده است که به صورت نیمه اتوماتیک تولید میشود. اصالت پشمک مربوط به استان یزد است و قدمت 200ساله دارد،شیرینی ای دوست داشتنی که جزئی ازهویت شهرتاریخی یزد به شمار می آید.
شیرینی حاجی بادام
حاجی بادام نوعی شیرینی بومی است که درشهرهای مرکزی ایران ازقبیل یزدتولید می شود. ارزش غذایی بالای این نوع شیرینی به علت وجود آردنخودچی وجوزدرآن است. جوز بادارابودن آلکالوئیدهای خاص به عنوان نوعی تسکین دهنده درروماتیسم ودردهای مفصلی کاربرددارد.
بادام خود به تنهایی غذای مغذی و غنی است که با داشتن چربیهای اشباع نشده و پروتئین میتواند ازعوامل تضمین کننده ی سلامتی است . همچنین بادام باداشتن ویتامین ای ازایجاد چین وچروک جلوگیری میکند وباعث جوانسازی پوست می شود. یزدیان هنرمند برای تهیه ی حاجی بادام از موادی چون گلاب، پودرقند، جوششیرین، زردهی تخممرغ هل و بادام استفاده میکنند.

سوهان آردی
سوهان آردی در استان یزد به عنوان شیرینی سنتی ومخصوص این منطقه به شمارمیرود. این نوع سوهان ازلحاظ ترکیبات ونحوه ی پخت ،با سوهان قم متفاوت است. سوهان آردی با طعم وعطرخوشی که دارداکنون به عنوان یکی از محبوبترین شیرینی ها در ایران و حتی دربرخی ازکشورهای خارجی مطرح می باشد.موادلازم برای تهیه ی سوهان آردی پودرهل،روغن حیوانی،شکر،عرق هل،آردجوانه ی گندم ،زعفران وجوهرلیمواست که باهنرمندیه خاص کنارهم قرار میگرند واین شیرینی خوش طعم پخت می شود.
شیرینی پنجره ای
شیرینی پنجرهای یا شیرینی منقا، یکی ازخوراکی های سنتی شهریزداست، این شیرینی بومی به خاطر طعم و ظاهر متفاوات تر نسبت به بقیه ی شیرینی ها جایگاه خاصی بین مردم یزد دارد، برای طبخ شیرینی منقا ابزاری که لازم و ضروری است، قالبی است که به منظور شکلدادن به شیرینی موقع سرخ شدن در روغن، مورد استفاده قرارمی گیرد. هرچنددرنبود این قالبها هم میتوان به تهیهی شیرینی منقا پرداخت. آشپزان یزدی جهت تهیه و طبخ شیرینی پنجره ای ازگلاب ، نشاسته، آب، آرد برنج، آرد سفید، تخممرغ، زعفران، پودر قند و روغن استفاده میکنند.
نان سوروک یزد
نان سورُک نوعی نان روغنی است که زرتشتیان یزد آن رابانام های سیرُگ یا سیرو نیزبه کار می برند. مواد تشکیل دهنده نان سوروک آرد نان سنگک، تخم گشنیز، شکر، نمک، آب، گلرنگ و مایه خمیر است که در روغن سرخ می شود. این نان برحسب ذائقه با شکر یا بدون شکر همراه پنیراستفاده می شود.این نان معمولاتوسط مسلمانان یزد درشب های پنج شنبه به عنوان خیرات اموات برای دوستان وآشنایان برده می شود،زرتشتیان سیرگ راجهت جشن هاوسوگواریها روی سفره هایشان قرار میدهند.
نان برنجی یزد
نانبرنجی یزدی، نمونه ای دیگری از انواع شیرینیهای خوش عطروسنتی است که در رژیم غذایی مردم یزد وجود دارد. البته این خوراکی لذیذ دربرخی دیگر از شهرهای ایران هم با توجه به اقلیم و سلیقهی مردم آن منطقه تهیه وپخت می شود. یزدی ها با استفاده ازموادی مانند آرد برنج، تخم مرغ، آرد سفید ، روغن، هل و گلاب نان برنجی راتهیه می کنند. نانبرنجیهای استان یزد شهرت زیادی دارند و هرسال خصوصا ایام نوروز، شیرینیپزان یزدی ازسراسرکشورسفارشات زیادی راجهت طبخ این خوراکی دریافت میکنند.

لوزپسته
یکی ازخوشمزه ترین انواع شیرینی یزدی شیرینی لوز پسته یزدی است که ازقدیم الایام دریزدپخت می شده است .این شیرینی درواقع مخلوطی ازیک محصول فوق العاده و کامل است ومیتوان گفت انواع شیرینی سنتی یزد را دربرمی گیرد .
طرزتهیه ی این شیرینی به این صورت است که شکر وآب را باغلظت مشخص به صورت یک شربت مخصوصی در می آورند وپس از آن پسته نرم شده رابه همراه گلاب وهل به آن اضافه می کنند وعملیات آن را انجام می دهند تا درنهایت به شکل خمیرماننددرمی اید بعدازاینکه خمیرتاحدی سفت شدآن را در سینی می ریزند صاف می کنند وسپس با ضخامت مخصوصی برش میدهند وعرضه می کنند .انواع مختلف لوزعبارتند از: لوزپسته، لوزنارگیل، لوزبیدمشک که به عنوان سوغات اصلی یزد موردتوجه همه است.
برای خرید صنایع دستی و سوغات ایران کلیک کنید